Ákos István a Spern Steiner dűlőben.

 

          Ákos Istvan, a messziről jött ember

 

Engedje meg, hogy ezúton bemutatkozzam: Ákos Istvánnak hívnak, gyermekkorom óta a svájci Bázelben élek. Az élet kacsakaringói és közel 50 év világjárása után úgy döntöttem, hogy birtokot alapítok Magyarországon. A borhoz a sörivás után érkeztem el, hiszen 1998-ban megalapítottam társaimmal Bázel legnagyobb sörfőzdéjét, amely sikeresen a mai napig működik «Unser Bier», vagyis a «Mi sörünk» néven (www.unser-bier.ch).

Az ezredforduló táján Magyarországon járva találkoztam néhány rendkívüli borral, köztük a Weninger Pincészet boraival. A kóstolást hamarosan személyes találkozó követte, rövid úton barátság alakult ki a Weninger család és köztem. A magyar borok iránti lelkesedés birtokalapításra késztetett és 2001-tól területeket vásároltam Sopron legjobb dűlőben, így a Spern Steinerben, az Újhegyen és a Harmlerben.

Az első telepítések 2003-ban történtek, az együttműködés a Weninger családdal azóta is töretlen, mind a szőlőtermesztés, mind pedig a feldolgozás tekintetében. Boraimat ifjabb Franz Weningerrel és csapatával közösen készítjük, ha úgy tetszik, az ő pincészetükben «vendégeskedem». Fontos megjegyezni, hogy ültetvényeimen 2006-ban megtörtént a biodinamikára való átállás, vagyis a lehető legtermészetesebb körülmények között születnek a borok az ültetvényeken és a pincében.

Ifjú Weninger Franz pincéjében